Diaľničiari idú aktualizovať technické riešenie sporného úseku D1

06.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) urobila ďalší krok v príprave výstavby spornej časti diaľnice D1 medzi Martinom a Ružomberkom. Na úsek Turany – Hubová sa bude aktualizovať technické riešenie. NDS dnes zverejnila vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) súťaž na dodanie všetkých typov technických dokumentácií potrebných na začatie výstavby tejto časti diaľnice.

"Predpokladaná hodnota zákazky je 6,6 milióna eur," uviedol hovorca NDS Marcel Jánošík. Predmetom kontraktu bude napríklad zabezpečenie Správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie (EIA) či dokumentácie pre územné a stavebné rozhodnutie alebo dokumentácie na ponuku.

V súvislosti s týmto úsekom diaľnice v súčasnosti prebieha aj súťaž na monitoring veľkých šeliem v území, ktoré pretína budúci úsek diaľnice. Ide o oblasť Kraľovianskej úžiny, ktorá sa rozprestiera na hranici dvoch Národných parkov - Veľká a Malá Fatra. Predpokladaná hodnota zákazky je 750.000 eur.

Úsek diaľnice D1 medzi Martinom a Ružomberkom dlho čaká na výstavbu práve pre vplyv cesty na životné prostredie. Európskej komisii sa nepáčili dopady cesty na prírodu, nakoniec však minulý rok prijala dodatočné opatrenia štátu, ktorými by sa mali vplyvy diaľnice zmierniť. Tieto ale treba teraz zapracovať do technického riešenia cesty.

V súčasnosti je úsek D1 Turany – Hubová v zásobníku eurofondových projektov. Tým, že získal súhlas EK, bude možné jeho financovanie z týchto zdrojov. Niektorí ochranári však doteraz s touto trasou diaľnice nesúhlasia. Navrhujú variant, ktorý je podľa nich miernejší k životnému prostrediu, a to trasa s tunelom Korbeľka.
 

Vyberte región